دوشنبه، 31 اردیبهشت 1403
پایگاه خبری میار » اقتصادی » انتخاب جو بایدن بر بازار نفت ایران در جهان چه خواهد بود

انتخاب جو بایدن بر بازار نفت ایران در جهان چه خواهد بود

0
385
کد خبر: 57808
احتمال انتخاب جو بایدن در انتخابات 2020 آمریکا و احتمال بازگشت آمریکا به برجام و درنتیجه بازگشت ایران به بازار نفت موجب تردید‌های بسیاری در بازار نفت شده است.

به گزارش میار، محمود خاقانی کارشناس بین‌المللی انرژی، در یادداشتی ادامه داده است: قیمت نفت خام در شرایط نامعلومی بالا و پایین می‌رود. شرایط فعلی به نظر برخی از صاحبنظران بازار نفت بسیار شبیه زمانی است که ویروس کرونا همه‌گیر شد و به دلیل تعطیلی اقتصاد در کشورها بویژه آمریکا و اروپا قیمت نفت خام تا حدود منفی بشکه‌ای 40 دلار سقوط کرد.

تحریم نفتی ایران

با توجه به افزایش نرخ برابری دلار در برابر ریال ایران و افزایش قیمت‌های کالا‌های مصرفی و حتی کالاهای تولید داخلی در ایران به اعتقاد بسیاری از کارشناسان اقتصاد انرژی تحریم صنعت نفت و گاز ایران نوعی همراهی و همکاری بین کاسبان تحریم در منطقه و دولت ترامپ را به وضوح نشان می‌داد و می‌دهد. تحریم اخیر وزیر نفت ایران و وزارت نفت نمایانگر این واقعیت است که هدف بالا بردن ریسک هرگونه تماس و مذاکره با وزارت نفت و شرکت‌های زیرمجموعه آن است.

بسیاری انتظار دارند با بازگشت آمریکا به برجام، نفت خام ایران نیز به بازار نفت بازگردد اما، برخی از تحلیلگران با مواضعی که اخیراً برخی از سیاسیون و نیز اصحاب نفوذ در سیاست داخلی و خارجی ایران اتخاذ کرده‌اند، بر این عقیده‌اند که حتی چنانچه دولت جدید آمریکا قصد تعامل با ایران را داشته باشد، به دلیل اینکه شفافیت اقتصادی در ایران نظیر عضویت در اف ای تی اف لاینحل باقی مانده است، نباید انتظار داشت که تحول فوری و خاصی در روابط ایران و آمریکا تجربه شود. بنابراین، باید تا استقرار دولت سیزدهم در ایران منتظر ماند.

تغییر معادله واردات و صادرات نفت خام آمریکا

در همین حال شبکه اقتصادی بلومبرگ معتقد است معادله و شرایط صادرات نفت خام آمریکا تغییر کرده است و برای خاندان آل سعود در عربستان و متحدانش در خلیج فارس و اوپک شرایط کنونی بازار نفت بسیار شکننده و توأم با ضرر و زیان است. قیمت نفت خام در روزهای اخیر بسیار پایین‌تر از رقمی است که دولت‌هایی نظیر خانواده آل سعود حاکم در عربستان نیاز دارند تا بتوانند هزینه‌های دولتی‌شان را تأمین کنند. بنابراین، انتخاب بایدن به عنوان رئیس جمهوری آمریکا برای آنها شرایط غیر پایداری را نوید می‌دهد.

نقش ایران برای صلح در منطقه

درصورت انتخاب بایدن به ریاست جمهوری آمریکا و بازگشت آمریکا به برجام (رفع تحریم نفتی) ایران نباید تلاش کند که به فوریت و با تولید انبوه وارد بازار نفت شود زیرا، اقتصاد ایران در شرایطی قرار گرفته که بتواند بدون وابستگی به درآمد‌های نفتی (اقتصاد دلاری) در مسیر جدیدی در دوران کرونا و پساکرونا پیش برود. بنابراین، خوب است که ایران از فرصت استفاده کند و با تعریف طرح «انرژی برای صلح» به کمک همه تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفت و گاز در منطقه و تأمین امنیت انرژی کشورهای مصرف کننده نفت خام در بازار بین‌المللی انرژی برود و نقش جدیدی را برای ایران تعریف کند. درصورت فراهم شدن شرایط برای رفع تحریم‌های صنعت نفت و گاز ایران، بازگشت انتخابی و تدریجی ایران به بازار نفت می‌تواند هم اقتصاد بدون وابستگی ایران به درآمد‌های نفتی را تقویت کند و هم می‌تواند از سقوط ناگهانی قیمت‌ها در بازار جلوگیری کند.

ارتباط مستقیم پیشنهاد روحانی در داووس

همچنین مشکل اساسی بازار نفت و اصولاً بازار همه کالا‌ها واسطه‌ها و شایعه‌سازان هستند. در بورس‌ها، درگیران آن در معاملات نفت وانرژی نظیر آنچه در ایران تجربه می‌شود، از بروز بحران‌ها و طرح شایعات که موجب نوسانات در قیمت‌ها می‌شوند بهره می‌برند و هم از جیب تولیدکننده و هم از جیب مصرف کننده، سود کلان می‌برند. رئیس جمهوری اسلامی ایران در اجلاس داووس درماه دسامبر 2014 برای پایداری قیمت‌ها در بازار‌های نفت و انرژی پیشنهاد داد که تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفت و انرژی با مصرف کنندگان نفت و انرژی ارتباط مستقیم داشته باشند. به نظر می‌رسد که اکنون با توجه به احتمال زیاد انتخاب بایدن به عنوان رئیس جمهوری آمریکا شرایط برای تحقق و اجرایی شدن این پیشنهاد فراهم آمده باشد.
منبع:ایران
دسته بندی: اقتصادی
تبلیغ

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی‌شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید